HTML

Mi ez?

A Mercedes-Benz Youngtimers Baráti Kör blogja.

Rólunk

Honlapunk - fórum, cikkek, linkek, további információk: www.mercedesyoungtimers.hu

Utolsó kommentek

  • 46Laca: Évente néhányszor ránézek a régi cikkekre nosztalgiából és meglepődve láttam a friss posztod. Úgy ... (2021.04.21. 18:53) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: @46Laca: Szia Laci, ezer éve! Nem volt motoros az eredeti ülés, ezért így oldottam meg a mozgatás ... (2021.04.19. 19:31) A karácsonyi ajándékom
  • 46Laca: Gratulálok, Berti, elképesztően jól néz ki, ezerszer jobb ez a szürke plüss, mint egy fekete bőr. ... (2021.04.18. 11:40) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: Na, ebből sem lett semmi. (2020.12.14. 16:09) Jön... jön.... Grand reopening 2020
  • riclac: Sziasztok. äää ne vacakoljatok az ortoped ülessel. Nekem van egy elado komplett problema mentes au... (2020.06.25. 05:14) Ortopédülést, na neee...
  • Utolsó 20

2009.02.16. 09:15 Herr Tschik

Mikor jön már meg az újságom?! Pedig már vagy 20 éve kinyomtatták...

Nem tudom más is van-e olyan hülye mint én, hogy tizen-, huszon-, netán harminc év körüli autós újságokat vesz rendszeresen, ezeket forgatja és „olvassa ki” olyan lelkesedéssel, mintha a várva várt aktuális modellek bemutatóit, tesztjeit vagy az autós közvéleményt formáló aktuális, izgalmas témákat elsőként mutatná be az össze nyomtatott médium közül.

Pedig nem. Ezek az újságok 20-30 évvel ezelőtti autókról és témákról szólnak. Hát akkor mégis mi a jó bennük?

Ellentétben a ma divatos youngtimer / oldtimer autókról szóló magazinokkal (melyek csak az autót mutatják be már klasszikusként, modern környezetben, a modern kor értékrendjével, a mai piaci- és közönségstátuszával) ezek az újságok még „átlagos napjaink autójaként” mutatják be a mai youngtimereket a hozzájuk tartozó környezettel egyetemben.

Ez akkor mégis mire jó? Mivel nem csak az autótesztekről szólnak, hanem különböző autóval kapcsolatos témákról (kiegészítők, szolgáltatások, közlekedés, utazás, sport, stb.), tökéletesen visszaadják azt a bizonyos YOUNGTIMER ÉLETÉRZÉST.
 Nem akarom az autókat élőlényszerű vonásokkal felruházni (dehogynem), de most mégis egy ilyen hasonlat jutott eszembe: míg a mai magazinok „állatkerti körülmények” között, addig a korabeli lapok „természetes környezetükben” mutatják be hőn dédelgetett autóinkat.

Nagyszerű nosztalgikus élmény átlapozni egy-egy ilyen régi újságot!
Az autótesztek mellett megtudhatjuk belőlük például:
- mit jelentett az egyes autókategóriáknál az alap- és a luxusfelszereltség mondjuk ’88-ban;
- mi volt a kor menő autó hifije vagy tuning irányzata;
- hogy álltak az autógyártók ’92-ben a környezetvédelemmel;
- mennyibe került ’90-ben egy mobiltelefon;
- mit ettek-ittak, vettek fel az akkori konzumidióták;
- milyen pletykák keringtek akkor a Forma 1-ben ’89-ben;
- melyik panorámautat válasszuk és mit nézzünk meg ’91 nyarán egy dél-olaszországi autós utazás során;
- bevezetik-e Németországban ’87-ben a sebességkorlátozást az autópályákon  (nem vezették és szerencsére azóta sem!);
- ésatöbbi, ésatöbbi, ésatöbbi...

Na, megmozdult valami? Felkeltettem az érdeklődésedet? Mikor jönnek már a fotók!

Tessék. (Kép nagyítás: Jobb gomb/Kép megjelenítés!)

Az egyik kedvenc korabeli lapom az auto motor und sport (röviden AMS), itt egy 88-as kiadás címlapja:


Piacvezető lap, akkor is és most is, tesztekkel, bemutatókkal, első kézből származó gyári információkkal, érdekes cikkekkel és hirdetésekkel. Tekintélyes, több mint 200 oldalas terjedelme (hetilap!) változatos, részletes cikkeket, írásokat sejtet. Úgy is van. Nézzünk pár jellemző témát!



Bemutatók, hírek:
Jellemzően az elsők között megjelenő információk az egyes autómárkákkal kapcsolatban: leendő új modellek, motorok, karosszériaváltozatok. Egy youngtimeresnek időutazás és kincset érő történelmi információforrás egy-egy ilyen cikk: olyan lett a típus, ahogy anno sejtették, beharangozták? Voltak meg nem valósult tervek? Milyen korabeli történések befolyásolták egy modell alakulását? Megannyi izgalmas kérdés, amit csak a korabeli írásokból tudhatunk meg.
Alant például egy 1990-es cikket olvashattok, a Mercedes új modelljeiről: jön Németország leggyorsabb szérialimuzinja, a V8-as motorral szerelt 500E, valamint a 20 éve várt 4 üléses kabrió, a 300CE Cabriolet. Elhangzik az írásban pár meg nem valósult terv is: nem lett sajnos a V8-as 24-es kupéból, az 500CE-ből valóság, úgy, ahogy a négyhengeres kabrióból (230CE Cabriolet) sem.

Mercedes-Benz 500E tesztautó (AMS 1990/3)


Mercedes-Benz 300CE Cabriolet grafika. (AMS 1990/3)


Tipikus kémfotó: Egy 500E tesztautó a Porsche művek kapujában (AMS 1990/3)




Tesztek:
Egy klasszikus autó tudását sosem a mai autókéhoz hasonlítjuk, nem lenne fair (sok esetben a mai autókkal szemben, hehe), hanem a kor szintjén elért technika szintet vizsgáljuk. Nincs is erre jobb eszköz, mint egy  kiadós AMS-teszt.
Többet megtudhatunk az autónkról, mit a korabeli gyári prospektusokból! A szokásos adatok mellett (méretek, menetteljesítmény, fogyasztás, stb.) érdekes és kimerítő technikai adatokat adatokat tudhatunk meg az autónkról, úgy mint: váltódiagramm a váltási pontokkal, km-óra eltérés a tényleges sebességhez képest, szükséges pedálnyomó és kormányzó erők, műszaki metszetek, stb. !!!
Ráadásul mindehhez nem a saját autónkat kell széttaposni, megtették helyettünk a tesztelők anno a tesztautókkal.

Pár példa a teljesség igénye nélkül:


Mercedes Benz 300CE teszt - részlet (AMS 1987/13)


Mercedes Benz 230CE teszt - részlet (AMS 1988/03)


Mercedes Benz 300CE 3.2 AMG teszt - részlet (AMS 1988/5)


Mercedes Benz 300CE-24 automata/manuális váltóval összehasonlító teszt - részlet (AMS 1990/17)


Mercedes-Benz 300SL és 300CE-24 Cabriolet összehasonlító teszt - részlet (AMS 1992/24)



Hirdetések:
A hirdetéseket két nagy csoportba osztom:

a, apróhirdetések
Jellemző képet kaphatunk a kor autópiacáról valamint a tuningirányzatokról. Érdekes, hogy ma világcéggé kinövő tuningcégek (Brabus, Lorinser) a kezdetekkor a fekete/fehér apróhirdetés rovatban hirdetgettek…persze ma már megfizethetetlen kincseket!!!









b, Konzumhirdetések. Egész oldalas, színes, drága hirdetések. Személyes kedvenceim. Nagy élvezettel nézegetem, hogy húsz éve mire bukott a tipikus fogyasztó, mi volt a trend. Ezek a részben high-tech cuccok ma már kultusz-státuszt képviselnek, némelyikük, egy fényképező vagy egy HiFi cucc, keresett ritkaság lett, némelyük pedig röhej tárgya, mint egy-két BOSS öltöny vagy pulóver a’ la Dieter Bohlen.






Figyeld meg, sok hirdetés sarkán van egy kitölthető kupon, amit visszaküldve termékkatalógust lehetett igényelni (hol volt még akkor az internet!). Esküszöm poénból kitöltök és visszaküldök egyet! :)


Az egyéb rovatokra mint utazás, közéleti események, sport, nem térek ki. Elhihetitek, hasonló részletességgel kapunk képet az élet ezen területeiről is!

Mindenkinek ajánlom, hogy kedve szerint vegyen elő hasonló lapokat és olvasgassa; érdekes olvasmány, maradandó élmény! Egy-egy kort csak az autói alapján megérteni nem lehet, viszont ha megérted a kort, sokkal jobban megérted az autót is!

A mai poszt apropója egyébként egy internetes vásárlás volt: 14db 20 év körüli kiadást ütöttem le 1 EUR/db áron itt.

Türelmetlenül várom: mikor jön meg az újságom?

PS.

Mivel ez egy Mercedes-Youngtimers blog, én pedig köztudottan Mercedes-párti,azon belül is W124-rajongó vagyok, jellemzően a cikkekben is 124-es Mercedesek szerepelnek. Az írottak gyakorlatilag bármilyen más klasszikus márkára is érvényesek!!
 

7 komment

Címkék: újság mercedes youngtimer w124 ams


A bejegyzés trackback címe:

https://mbybk.blog.hu/api/trackback/id/tr10945697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dagiszabi 2009.02.16. 10:21:50

Már nyomom is az íbéjt!
Csak győzd hazahordani! :)

Herr Tschik · http://mbybk.blog.hu/ 2009.02.16. 10:51:53

@Dagiszabi:

Majd az újságokkal biztosítom a szélvédőszállítmányt... :)

Lowtyo 2009.02.16. 14:05:05

sza akkor nem a tipo miatt vetted meg az újságot?

Herr Tschik · http://mbybk.blog.hu/ 2009.02.16. 17:58:36

@Lowtyo:

Hát nem egészen! :)

Pedig lassan már csak itt lehet épkézláb modelleket találni szegényekből...

Mr. Cool · http://mbybk.blog.hu/ 2009.02.17. 17:18:29

Mit ajánlottak dél Olaszországra?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.02.27. 11:27:55

De durva lenne egy hétvégét eltölteni ezekkel a lapokkal. (Elég lenne?)
süti beállítások módosítása