HTML

Mi ez?

A Mercedes-Benz Youngtimers Baráti Kör blogja.

Rólunk

Honlapunk - fórum, cikkek, linkek, további információk: www.mercedesyoungtimers.hu

Utolsó kommentek

  • 46Laca: Évente néhányszor ránézek a régi cikkekre nosztalgiából és meglepődve láttam a friss posztod. Úgy ... (2021.04.21. 18:53) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: @46Laca: Szia Laci, ezer éve! Nem volt motoros az eredeti ülés, ezért így oldottam meg a mozgatás ... (2021.04.19. 19:31) A karácsonyi ajándékom
  • 46Laca: Gratulálok, Berti, elképesztően jól néz ki, ezerszer jobb ez a szürke plüss, mint egy fekete bőr. ... (2021.04.18. 11:40) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: Na, ebből sem lett semmi. (2020.12.14. 16:09) Jön... jön.... Grand reopening 2020
  • riclac: Sziasztok. äää ne vacakoljatok az ortoped ülessel. Nekem van egy elado komplett problema mentes au... (2020.06.25. 05:14) Ortopédülést, na neee...
  • Utolsó 20

2009.12.29. 23:33 Benyás

Borúlátás nagyképernyőn

Jelenlegi teszteszköz nyomogatása közben jutott eszembe. Színes, nagy LCD érintőképernyő az autóban, frankó. Látom a kijelzőn a rádiók listáját, nézhetem a DVD-t (természetesen nem nenet közben), ráköthetem a navigációt, lesz majd róla cikk is. Rádiózás közben, CD-hallgatásnál kiírja a számokat, hűde klassz.
Audiovox_open2
Elgondolkodom, hogy miért nem tölti le pl. netről a lemezborítót mint pl. a Winamp? Vagy a track infóval nem rendelkező lemezekhez a számok címeit a netről. Hiába no, ez még nem a realitás, gondolom, hanem a jövő...aztán olvasom itt ezt. Pfff, az oroszok már a spájzban.

Lassan szériában kapható lesz ez is, gondolom - wifi hotspot az autóban, anyám! Aztán már semmi sem szab utat az egyéb digitális kütyüknek, lsd. wireless brake, félautomata robotpilóta (már most képes sebességet, sávot, távolságot tartani, parkolni), villanymotor, mágneses légpárna, tudomisén.Ha az emberfia beleül egy középkategóriánál nagyobb új autóba, azt érzi, bármit megtehet az úton. Csend van, a külvilágból szinte semmi nem szűrődik be, se szél-, se futóműzaj, a rakat elektronika a háttérben csendben teszi a dolgát - menetstabilizál, fékez helyettünk, lehet száthatvannal beszállni a százas táblánál a kanyarba is, juhéj. Inkább úrsikló feelingje kezd lenni a dolognak, úgy érzem.
Én meg azon gondolkozom, hogy ha jót akarok autózni tizenöt év múlva a fiammal, akkor azt hogyan és mivel tehetem meg. Tán be kéne spájzoljam valamelyik mostani autómat, ha még szeretnénk később is valami vezetési élményt kapni? Mi marad így az autózásból azoknak, akik számára az autó nem csak egy eszköz, ami eljuttat minket gyorsan/ biztonságosan/ kényelmesen (megfelelő rész aáhúzandó) A-ból B-be? Mi van azokkal, akiknek nem lesz elég a fedélzeti számítógép, a wifi meg a villanymotorok hangtalan működése?
Én például az a fajta vagyok, aki maga az autózás miatt (is) szeret autózni. Vezetés közben visszajelzéseket kapni a kormánytól, futóműtől, hallani a motor, a kipuffogó hangját. Érezni szeretem vezetés közben, - Karotta írta találóan így egyszer - ahogyan "acélon és kőolajon uralkodunk." Az autót én a gépségéért szeretem, a mai mérnöki munka csúcsát jelentő precíziós műszereket és a space shuttle-eket meghagynám másnak.
Pár éve még azon röhögtünk a társaságban, hogy majd mindenki elkezdi gyűjteni a régi 200 lityós olajos hordókat, amit elás a kert végébe, és abba rakja félre a havi X liter benzint, hogy legyen majd később mivel örömautózni. Most már nemigen röhögünk ezen.
Én a magam részéről a villanyautózás örömeivel csak akkor kívánok élni, amikor már nem lesz más válastási lehetőség. Addig is a világ megmaradt kőolajkészleteinek elpusztításából minél aktívabban igyekszem kivenni a részem, úgyhpgy fogom a marmonkannát, és irány a benzinkút. Lehetőleg még idén, mert januártól (ez is) sokkal drágább lesz...

7 komment

Címkék: vélemény off


A bejegyzés trackback címe:

https://mbybk.blog.hu/api/trackback/id/tr301631647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.12.30. 14:20:28

>Pár éve még azon röhögtünk a társaságban, hogy majd mindenki elkezdi gyűjteni a régi 200 lityós olajos hordókat...

Ezen röhögtünk Tommoval a 28-i találkozón. Úgy saccoltuk, hogy évi egy tank benzinre fog telni, mert litere ötezer pengö forint lesz. Ezt az egy tankot majd be kell osztani a nyári meg az év végi találkozóra. Közte meg pucováljuk az autót kívül belül, rommá extrásítjuk és a naptárban húzogatjuk át a napokat, hogy mikor jön már a találkozó.
Aztán Szabi kiáll a garázsból a Halálosztóval, és egy gázfröccs egyböl szirénás környezetvédelmi riadót fog kiváltani az egész Dél-Dunántúlon. Szabi meg majd csak les, hogy miért van egyedül az úton.

Dagiszabi 2009.12.30. 15:20:07

@malenykij polgar:
Addigra talán készen is lesz. :)))

Tommoka 2009.12.30. 16:49:07

@Dagiszabi:
Az mindegy vazze.De hogy vegyvédelmi cuccban egy Robúrnyi kütyüvel fognak utánad loholni az ziher! :D
Kapsz majd egy faxa oxigénsátrat mert ismét benzingőzt szippantottál :))

Herr Tschik · http://mbybk.blog.hu/ 2010.01.02. 22:57:26

@malenykij polgar:

Úgy-úgy. Gyógszertárban vesszük a benzint egész évben kanalas-orvosságos üvegben és halmozzuk a talira.
Szabi meg beröffenti a Halálosztót, a Retekklub bemondja a narancssárga riasztás Pécsre, Szabi meg benne lesz a fókuszban mint ökoterrorista.

Szép új világ....azért csak kitartunk!

Spakel 2010.01.09. 14:36:07

@Herr Tschik:
Ne legyetek már ilyen negatívak!
Sajnos én is így látom. Nemrég egy elhagyott orosz laktanyában sétálgattunk, és találtam egy 98-as újságot: 160 vagy 180 volt egy liter benzin. Igen, az infláció, meg növekedtek a fizetések is, de azért... Ez a világ már sajnos nem jön vissza, és valószínűleg tényleg eljön majd a világvége.

kkn 2010.01.25. 00:24:06

A Clarion DVD-navis-vinyós cucca nem maga tölti le, de van hozzá egy alkalmazás, azzal be lehet vinni a borítókat, vagy bármilxen indexképet, meg a Gracenote oldalról a lemezinfót, ha bevitelkor nem volt meg.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2011.01.21. 12:08:05

Miért van szükség zenehallgatás közben a lemezborítóra?
süti beállítások módosítása