HTML

Mi ez?

A Mercedes-Benz Youngtimers Baráti Kör blogja.

Rólunk

Honlapunk - fórum, cikkek, linkek, további információk: www.mercedesyoungtimers.hu

Utolsó kommentek

  • 46Laca: Évente néhányszor ránézek a régi cikkekre nosztalgiából és meglepődve láttam a friss posztod. Úgy ... (2021.04.21. 18:53) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: @46Laca: Szia Laci, ezer éve! Nem volt motoros az eredeti ülés, ezért így oldottam meg a mozgatás ... (2021.04.19. 19:31) A karácsonyi ajándékom
  • 46Laca: Gratulálok, Berti, elképesztően jól néz ki, ezerszer jobb ez a szürke plüss, mint egy fekete bőr. ... (2021.04.18. 11:40) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: Na, ebből sem lett semmi. (2020.12.14. 16:09) Jön... jön.... Grand reopening 2020
  • riclac: Sziasztok. äää ne vacakoljatok az ortoped ülessel. Nekem van egy elado komplett problema mentes au... (2020.06.25. 05:14) Ortopédülést, na neee...
  • Utolsó 20

2011.01.24. 09:00 Benyás

Airride rulez

Az írás apropója, hogy szombaton úgy jártam, mint Nyilas Misi. Ezúttal ismét möckmühli klubtagunk volt segítségemre, innen is még egyszer köszönet Attilának a nemzetközi futárszolgálatért!
Már régóta vadásztam a Goldwinghez a hátsó levegős teleszkóp szettre, most végre horogra akadt egy felújított, nyomáspróbázott garnitúra Németországban. Azért örülök, mert eddig csak a tengerentúlon találtam, kitudja milyen állapotút, dupla ilyen áron.
Air_1
Tudtam volna venni helyette utángyártottat újban háromszor ennyiért közvetlenül Amerikából, vagy ugyanazt itthoni viszonteladótól négyszer (khmm) ilyen áron. Mivel a cél az OT, mindenképp szerettem volna eredetit, úgyhogy kivártam.

Ez a legegyszerűbb levegős teleszkóp a Goldwingben, amit a benzinkúton vagy otthon is tudunk autós pumpával fújni. Az Interstate-en már a motor saját beépített kompresszora fújja a levegőt előre-hátra, szerencsére az enyémben még nem.
Air_2

Mivel több apró javítást szeretnék a motoron a tél folyamán megcsinálni, megrendeltem az irodalmat is a DIY foglalkozásokhoz. Megjött végre egy eredeti, évjárat azonos gyári kézikönyv, és betáraztam egyet a témában kötelező olvasmánynak számító Haynes szerelési és karbantartási útmutatóból. (Tényleg, van egyáltalán olyan gyártmány, amihez ezek nem adtak ki ilyen könyvet?)
Air_3

A pompa kedvéért beszereztem egy korabeli Honda prospektust is a forgalmazott típusokról. Sajnos 81-est nem sikerült felhajtani, de akadt egy 83-as, ami nekem épp megfelel, mivel az volt a GL1100 utolsó gyártási éve. Vicces motorok vannak benne, alkalomadtán beszkennelve közkinccsé teszem...
Air_4

A teleszkópcsere a Haynes könyv leírása és ábrái alapján akár itthon is megoldható. Le kell még szedni a kipufogókat, mert szeretném lekrómoztatni a két hurkatöltő csövet, meg a markolatokat is le kell cserélni. Ja, és az ülést is leszedem, mert van rajta két kisebb szakadás, már megvan a vállalkozó kedvű bőrös, aki megjavítja.

Terv szerint március végére készen lesz minden, akkor aztán a szokásos szezon előtti felkészítés, és hajrá. Legközelebb akkor szeretnék a kerti traktorról írni, ha ezek a melók már elkészültek rajta.

4 komment

Címkék: motor off kamurestaurálás


A bejegyzés trackback címe:

https://mbybk.blog.hu/api/trackback/id/tr42606138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Cool · http://mbybk.blog.hu/ 2011.01.24. 19:09:09

Szerinted rajtad kívül tudta eddig bárki, hogy létezett ilyen? Az OT vizsgán fogalmuk sem lett volna, ha nem ez van rajta. Valld be, hogy utánfutózni akarsz vele!:) Más értelme úgysincs, ahogy az airide-nak sem az autókon.

Benyás 2011.01.24. 23:37:16

@Mr. Cool:
Röhögni fogsz, volt hozzá gyári utánfutó aka motorkuli :-) Amúgy pedig praktikus a levegős gátló, mert egyszerűen tudom állítani a lengéscsillapító keménységét. A régi szett megmarad azért tartalékba, ofkorsz...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2011.01.27. 13:59:01

>Tényleg, van egyáltalán olyan gyártmány, amihez ezek nem adtak ki ilyen könyvet?

Zaporozsecböl foghíjas a sorozat...

Mr. Cool · http://mbybk.blog.hu/ 2011.01.27. 17:28:29

@malenykij polgar: Akkor ezt a piaci rést ki kell töltenünk!;)
süti beállítások módosítása