HTML

Mi ez?

A Mercedes-Benz Youngtimers Baráti Kör blogja.

Rólunk

Honlapunk - fórum, cikkek, linkek, további információk: www.mercedesyoungtimers.hu

Utolsó kommentek

  • 46Laca: Évente néhányszor ránézek a régi cikkekre nosztalgiából és meglepődve láttam a friss posztod. Úgy ... (2021.04.21. 18:53) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: @46Laca: Szia Laci, ezer éve! Nem volt motoros az eredeti ülés, ezért így oldottam meg a mozgatás ... (2021.04.19. 19:31) A karácsonyi ajándékom
  • 46Laca: Gratulálok, Berti, elképesztően jól néz ki, ezerszer jobb ez a szürke plüss, mint egy fekete bőr. ... (2021.04.18. 11:40) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: Na, ebből sem lett semmi. (2020.12.14. 16:09) Jön... jön.... Grand reopening 2020
  • riclac: Sziasztok. äää ne vacakoljatok az ortoped ülessel. Nekem van egy elado komplett problema mentes au... (2020.06.25. 05:14) Ortopédülést, na neee...
  • Utolsó 20

2011.07.18. 10:00 Zaba

Zöld 10-es

A magyar kártyával történő jóslásban nagy utazást (tengerentúli is lehet), külföldi munkát, külfölddel kapcsolatos dolgokat, felsőbb hatalmakkal való kapcsolatot jelent. Nos, ez a mi idei nyaralásunkra (tíz nap Írországban) erősen igaz volt.

Nagy tervekkel érkeztünk meg rokont látogatni a zöld szigetre, de úgy alakult, hogy az aposztrofált felsőbb hatalmak (vagy a gonosz kis törpék - itt leprechaunnak hívják őket) beleköptek a sörbe, és erre az időre gyalogkakukká váltunk. Az úgy volt, hogy lesz autónk, de végül úgy lett, hogy nem volt. A három eshetőség közül az első tragikus események áldozata lett, a többi csak tragikomikus, komiko-tragikus és komikus hibák sorozatát produkálta: mert ugye, egy autónak nem csak egy hibája lehet. Tényleg, vajon Murphy ír volt? Ezek után meg sem lepődtem, hogy a városban autóbérlési lehetőség nincs. Maradt tehát a busz, meg a strigulák, mi mindent kell megnézzünk legközelebb. Megvolt persze a puhatestűségnek az előnye is, hiszen egy ilyen belvárosi zselépudingnak, mint én, egy 2339 lakosú kisváros mindennapi élete olyan akár a lassított felvétel.

Man sziget (Isle fo Man)

A repülőút egyik nagy öröme volt látni az este tízkor napfényben fürdő szigetet, melyről köztudott, hogy a Bee Gees szülőhelye és Jeremy Clarkson otthona, a világ egyik legfontosabb motoros túraversenyének helyszíne (Isle of Man TT), valamint, hogy a szigeten nincs sebességkorlátozás. Itt forgatták amúgy a Lottózsonglőrök című ír filmet.

Donegal Town (Dún na nGall)

Rokonaink az Ír sziget északnyugati részén, Észak Írországgal egy „magasságban”, a tengerparton laknak. Donegal megye székhelye, a Tír Chonaill, azaz az ír királyság központja volt. Legfőbb nevezetességei az 1600-as évek elejéről származó O’Donell kastély, a kolostorrom és temető és a kisváros nyüzsgő központja a Diamond (a főtér, melyet állítólag minden településen ugyanígy hívnak). A téren körben pubok, ajándékboltok és kebabosok váltják egymást. Így a nevezetességek megtekintése után évtizedes kvázi absztinenciám minden este támadásnak volt kitéve, de hűtőmágnes-vásárlásban is indulhatunk a legközelebbi bajnokságon:nagy a család,sok a barát meg az üzletfél, de választék is van!

Szerencsére viszonylag közel is van mit nézni; a donegali öbölben sétahajózni is lehet: itt megtekinthető a Windows XP alapháttere és egy kb. harminc fókából álló család, ahogy élvezik az ír nyarat.

A kastély igazán szép, szakmai kíváncsiságomat is kielégítő, tisztességesen karbantartott, felújított romocska, ahol nagy megdöbbenésemre a belépőt szedő hölgy teljes természetességgel adta kezünkbe a magyar nyelvű ismertetőt, melynek címén még napokig mulattam: „Donegali kastély (Vigyázat alacsony ajtófélfa)”.

A kolostorrom és a temető csodálatos kelta keresztjei között járkálva elviccelődtünk a BMX banditák egyik jelenetén, de megdöbbentő volt látni a sok első világháború előtti sírkövet, és belegondolni abba, mennyivel –tudatlanságukban- boldogabb lehetett az ő életük. Ehhez viszont tudni kell azt, hogy Írországban 1845-1852 között volt egy burgonyavész, melyet „The Great Famine” néven emlegetnek. Következményeként a sziget demográfiai-, politikai- és kulturális szempontból is teljesen átalakult. Az éhínségnek egymillió halottja volt és további egymillió ember emigrált, többnyire Amerikába. A nyugati parti kikötők -így Donegal Town is- kiindulópontjai voltak ennek a népvándorlásnak.

Lough Eske (Loch Iasc)

A várostól egy köpésre lévő, tavacska körül kicsiben megtekinthető a vidéki Írország: zöld dombok, fekete fejű, fehér gyapjú’ (automata jelzősszerkezet!) killer sheep, lóhere, bogáncs, és a Bluestack Mountains a háttérben. Több jól menő és igényes szálloda található a tó körül, ősfás parkokkal és nyugalmas sétányokkal. Ezek egyikébe, egy XVIII századi, az ezredfordulón még leégett állapotban lévő kastélyba volt szerencsénk bejutni, és enni néhányszor. A beefburger és a fish and chips, ha nem is egzotikus, de a csillagok számának megfelelő minőségű itt. Nem utolsósorban pedig kipróbálhattam az Írországban is ritkán csapolt Harp nevű lager sört, melyet a Guinness gyárt.

Ballyshannon (Béal Átha Seanaidh)

 

A falu, amely az Írországban is ritka nádfedeles-, és a kínaiak által üzemetetett két pub közé ékelődik. Itt láttuk a lakosság létszámához mérten valószínűleg legnagyobb bookie irodát. Két, egyirányú főutcája van. Nem is csoda, mert érzetre úgy 100%-os a lejtő. Ebben a faluban született Rory Gallagher, a ’70-es ’80-as évek egyik legnagyobb blues-rock gitárosa. Itt tapasztaltuk meg az egyik legérdekesebb ír szokást, az elhagyott templomok újrahasznosítását: az állatorvos rendelt benne, máshol meg pubot csináltak belőle.

Drumcliffe (Droim Chliabh)

A szomszédos megyében lévő pirinyó falun, ahol W. B. Yeats sírja van, sajnos csak áthajtott a busz, pedig szívesen sétáltam volna egyet itt is. Félreértés ne essék, nem vagyok nekrofil, mindössze a sírkertek vannak rám megnyugtató hatással. Gondolkodni nagyon jól lehet az ilyen helyeken, különösen, hogy a helység alig nagyobb mint maga a temető. A falu fölé magasodó hegy formája meglepő: azt hiszem az ilyen helyek tetszenek a sziklamászóknak.

Sligo (Sligeach)

Donegaltól 65 km-re délre található egy igazi kisváros. Akarom mondani, az egyetlen igazi város azok közül, amiket szerencsénk volt látni. Belvárosa alig néhány utca, de jobbnál jobb könyvesboltok, pubok, ruha-, és kalap- és ékszerüzletek sorakoznak rajtuk. A donegali kalap amúgy egyike a helyi érdekességeknek: nagyon szép minták, nagyon tartós szövetek, nagyon jó szabás. A városka legfontosabb, műemléke egy XIII századi kolostorrom. A helyi étkezdéket azonban nem javaslom, nekünk legalábbis sikerült babakocsival egy emeleti, feltehetőleg távol-keletiek által üzemeltetett kajáldát találni, ahol a kikért fish and chips egy pocsék balatoni rántotthalat megszégyenítően olajos és odaégetett volt.

Letterkenny (Leitir Ceanainn)

Donegal Towntól északra, a megye közigazgatási központja és mint ilyen a legnagyobb város. Elvileg itt található Európa leghosszabb főutcája. A belváros lényegében másból nem is áll, sajnos a szürke –itthon novemberi– esőben, a sok színes városi homlokzat ellenére is, a város abszolút jellegtelennek tűnt, a főutcán túl már csak bevásárlóközpontokat észleltük. Szomorú emléke annak a kornak, mikor még a kelta tigris meg sem született egy itteni szobor, mely mezőgazdasági munkára váró gyermekeket ábrázol. Viszont, és ennyiben megérte meglátogatni a helyet, itt láttam az egyetlen vállaltan kortárs modern épületet, amely nem illik az amúgy mindenütt jelenlévő kétszintes vakolt fehér, szürke palafedéses házak közé, ami miatt kicsit az az érzése az embernek, mintha a vidéki Írország egy hatalmas golfpályára telepített lakópark lenne.

Innen északra tartva lehet Derrybe, az írek számára legfájóbb városba jutni (északíreknek csak Londonderry).

Ha Írországban maradunk, egyik legszebb és legészakibb részére az Inishowen félszigetre jutunk.

Pubok

Gondolom, nem mondok újdonságot azzal, hogy a pubok az ír kultúra alapelemei. Olyannyira, hogy a kétéves gyereknek is helye van ott este kilencig (és nem tovább!). Donegal Town és Ballyshannon több kocsmáját is megjártuk. Van, ahol (tényleg) kínai a tulaj, és van, ahol az elmúlt század legfontosabb eseményeit bemutató eredeti újságcímlapok alatt fogyaszthatunk alkoholt, és ami számomra a legfontosabb, mindezt füstmentes környezetben. Higgyétek el, most már senki nem ágál az ellen, hogy a pubokban nem lehet dohányozni: talán a bagósok is rájöttek arra, hogy még a macskajaj is kellemesebb, ha az ember nem hamutartószájjal kel.

Sör és egyéb alkoholok

Írországban az ital nem a sörben és whiskeyben merül ki! Gondolom, ezekkel mindenkinek van némi tapasztalata, de mi van a többivel?

Ladies’ Guinness

Csapolt pint stout és egy-két kanál vörös áfonya lekvár. Nem annyira rossz, mint elsőre hangzik, mert elveszi a sörnek azt a borzasztó savanyú kávé-utóízét. De túl sokat még így sem lehet fogyasztani ebből.

Baby Guinness

Összesen 5 cent, alul Tia Maria kávélikőr felül Bailey’s. Még az előbbinél is édesebb ital. Finooom.

Cider

Ahogy mindenből lehet pálinkát főzni, úgy valószínűleg elég sok mindenből lehet bort is. Ez almából készül. Ha meleg lenne, mint ahogy Dél-Franciaországban, a „cidre” másik hazájában az van, arra gondolnék, hogy limonádé helyett milyen jó. De itt a ködben, mikor a párát az arcodba csapja a szél, valahogy nem tudom élvezni azt a finom, jégbehűtött, enyhén szénsavas üdítő ízt. Ha valaki ír cidert keres, próbálkozzon a Bulmers-szel.

Traktorok

Van itt olyan ember, akit érdekelnek a traktorok? Az sürgősen utazzon el erre a vidékre, mert itt az van, amit a viccből ismer az ember: A főtéren simán megáll a fószer a John Deere-rel és bemegy a szálloda bárjába egy korsó sörre. Persze lehet, hogy csak a csaját hozta a szálló melletti discoba. Fordson, Massey Ferguson, Klaas, meg amit akartok, ja, és láttam a könyvesboltban a 250 oldalas Traktorenciklopédiát!

Rally of Donegal

Írország sok szempontból ideális terep egy rally rajongó számára. A nemzeti bajnokság mellett WRC futam is szokott lenni, bár idén ez elmaradt. Ha valaki itt akarna megtanulni versenyautót vezetni, azt is megteheti, sőt kérheti szülinapi ajándéknak is. Egyetlen mentségem arra, hogy mindezt kihagytam, pedig a verseny időpontjában ott voltunk, ismét csak az autó hiánya. Láthattam volna például élőben ezt az esést is. A sofőr csak névrokona a zenésznek. Az autó -egy MKII-es Escort- jobban érdekelt volna:

Még néhány filmes utalás

Az ír hangulatot jól mutatja még a Házasságszerzők is, melynek ráadásul szomorú Mercedes-es vonatkozása is van. Gyakorlatilag kivégeznek benne egy V123 Lang-ot.

Jó, tudom, hogy a P.S. I love you nem egy férfias film, de a vidéki Írországból látszik benne valami, és a két főszereplő sem érdektelen: Gerard Butler (300, Spíler) és Hillary Swnak (A millió dolláros bébi, Fekete Dália).

Ezenkívül –autózós távolságra Donegaltól- található még két filmbuzi szempontból érdekes nevű falucska: Clooney és Convoy, és bár rágtam a rokonság fülét, hogy menjünk el ezekre a helyekre, a fenti okokból tervem füstbe ment.

Ami kimaradt, és reméljük legközelebb megnézhetjük:

Classiebawn Castle, Mullaghmore; Ardara; Killibegs; Glencolumbkille; Glenveagh National Park; Slieve League… mert ez a táj gyönyörű, ide vissza kell jönni. És nektek is ajánlom, ha nyugodt, csöndes nyaralásra vágytok, és meg tudjátok szokni azt, hogy rossz oldalon van a kormány és mindenki szembe jön.

2 komment

Címkék: utazás írország off topic donegal


A bejegyzés trackback címe:

https://mbybk.blog.hu/api/trackback/id/tr573074291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dagiszabi 2011.07.18. 12:23:58

Zaba! Azt tudtad, hogy a Cider-t magyarul is cidernek hívják (vagy simán almabornak) és a világ sok részén készítik?
A másik baromság amit isznak még az a gyömbérsör. Szerintem szar.

Zaba · http://mbybk.blog.hu 2011.07.18. 18:19:01

@Dagiszabi: Tudom, de sört is főznek itthon. De az sem összehasonlítható a kintiekkel.
süti beállítások módosítása