HTML

Mi ez?

A Mercedes-Benz Youngtimers Baráti Kör blogja.

Rólunk

Honlapunk - fórum, cikkek, linkek, további információk: www.mercedesyoungtimers.hu

Utolsó kommentek

  • 46Laca: Évente néhányszor ránézek a régi cikkekre nosztalgiából és meglepődve láttam a friss posztod. Úgy ... (2021.04.21. 18:53) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: @46Laca: Szia Laci, ezer éve! Nem volt motoros az eredeti ülés, ezért így oldottam meg a mozgatás ... (2021.04.19. 19:31) A karácsonyi ajándékom
  • 46Laca: Gratulálok, Berti, elképesztően jól néz ki, ezerszer jobb ez a szürke plüss, mint egy fekete bőr. ... (2021.04.18. 11:40) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: Na, ebből sem lett semmi. (2020.12.14. 16:09) Jön... jön.... Grand reopening 2020
  • riclac: Sziasztok. äää ne vacakoljatok az ortoped ülessel. Nekem van egy elado komplett problema mentes au... (2020.06.25. 05:14) Ortopédülést, na neee...
  • Utolsó 20

2009.05.24. 13:35 Dagiszabi

Vad 80-as évek

avagy:
Wilde achtziger jahren...


Volt egyszer csodálatos korszak, amit 80as éveknek hívunk. Én is innen választottam asszonyt és autókat magamnak. Valamint a Youngtimereink nagyrésze is ekkor látta meg a Sindelfingeni napvilágot.
Egészen pontosan 1984-ből való a Katám és a MiamiWeiss is, amit elsődleges autómnak tekintek. Tulajdonképpen életem első autója is és nem is tervezek megválni tőle.
Maximum mellé jöhet pár. És mindez igaz a Kedvesemre is. Ő az első és utolsó is életemben. Én már csak ilyen konzervatív phasz vagyok.
Ha valamiből megtalálom az igazit, akkor az mellett ki is tartok. És álalában elsőre meg szoktam találni.

A másik két autóm is ebből az érából való. A Piroskombány 83-as, a Halálosztó 85-ös, szóval átlagban kijön rájuk is a 84 :)

Ezen kívül még egy óriási dolog született még 1984-ben. Maga a Miami Vice c. sorzat, ami alapvetően meghatározta az 80-as évek stílusirányzatát.
Megmutatta a világnak, hogy mi a menő és hogy élnek az élet császárai. És ezek mind a mai napig így vannak.
Vegyük például az autókat: tessék megnézni mennyi tuning 126-os szerepel benne. Az összes rosszfiú azzal jár. És mind, mind AMG spoileres, vagy penta felnis, de még véletlenül sem széria.
Csak az íze kedvéért pár:

 

 


Persze szerepelt benne még pár egyéb márka is. Ebből a legfontosabb Crocket Ferrari Daytona Spiderja volt, amiről kevesen tudják, hogy nem is Ferrari, csak egy replika. A második szériában viszont már a Ferrari gyár felajánlott két Testarossát és beperelte a replika gyártóját. Rájöttek hogy mekkora stílusformáló ereje van a sorozatnak és ezzel mekkora reklámereje.

Aztán az öltözködés terén is lefektették az alapokat. Ray-Ban napszemű, bőrcipő zokni nélkül, pasztell színű Armani öltöny, alatta póló. Egyébként a Ray-ben is erősen elkezdte támogatni a sorozatot és Don Johnsont, miután 85ben megugrottak az eladásaik.

És ami a királyság királysága: a hajók. Én magam 22 éve vitorlázom és fél gyerekkoromat a vizen töltöttem, aztán "nagykoromban" matróz is voltam egy darabig,meg pár nyarat lenyomtam az Adrián is mint charterkapitány vagy skipper így számomra az autók mellett egy másik kitüntett érdeklődési kör.
OK, ok, most már elárulom, hogy hajóból mi a király, miről kell csóróálmodozni: Chris Craft Stinger 390. Egészen természetesen 2 db V8-as motorral. Az Usában már lehet találni 5-40 ezer dollár körül Sitngereket.

 

Csak aztán hazahozni még kb ugyanennyi. Így egy darabig még marad a csóróálmodozás. Európában nem sok van beőle. Mallorcán van
egy eladó, de azt eléggé aranyárban mérik. A második évadtól persze lecserélték ezt is mint a fake Ferrarit, egy Wellcraft Scarab-ra.

De ez is olyan mint a 126os Merci.
Persze hogy frankó az újabb is, de az első széria az igazi. Az még őszinte.

A Wikipedián
mindez bővebben. A sorozat egyébként megjelent DVD-n és tökéletes időképet ad a 80as évekről és bemutatja azt a fílinget amit jópáran ma is próbálunk megteremteni magunknak. Érdemes megnézni.


De térjünk rá az autókra, azon belü is a Mercedesekre.
Alapvetően imádom a gyári gépeket is abból a korból. Főleg ha valami jó kis perverz színkombóval rendelték. Itt van pl egy arany külső, zöld belsővel.

Ilyet ember manapság
nem rendel. Igaz akkor is csak azok akiknek volt stílusuk, na meg persze a nálunk szerencsésebb történelmi háttérrel rendelkező helyen éltek.
Pedig tessék csak kipróbálni. Az ember beleül és csak simán fülig ér a szája, mert khúrvajó, csak ma már mindenki szürke autót vesz, lehetőleg fekete béllel, mert nem látszik rajta a kosz. Pfujjj....

Az öröm halála mindig a funkcionalitás.

A másik kedvencem ebből a korból a barna. Imádom pl. a barna bőrbelsőt, de pl egy 126os kupé barna plüssel is azonnal kéne.



Ugye, hogy ugye...

De nem csak belső színben kéne a barna. Az én perverzióm a Manganbraun. Hálisten a Halálosztónak is ez volt az eredeti színe, úgyhogy visszakapja és egyszere teljesül két álmom. A Widebody coupe és a manganbraun. Még a fehér előtt egy manganbraun 126ost akartam megvenni, akkor zúgtam bele először. Aztán donornak vettem egy 380SE-t. És újra rájöttem, hogy addig nem dögölhetek meg ameddig nem lesz egy ilyen színű autóm. Mikor a Halálosztót vettem, az szerencsétlen fekte volt, de hát amennyiért elhoztam, annyiért nem nagyon válogathat az ember. Lehetett volna rózsaszínü is. De mikor jobban megnéztem közelről, láttam, hogy rejtett helyeken ez barna. Megnéztem a tábláját és a színkód: 480. Akkor már tudtam, hogy nem hagyom ott.
Az első kiszemelt:


A donor 380as:



És egy kupé:

A Halálosztónak már a legalább a gépterét kifényeztem, így legalább ott az eredeti pompájában ragyoghat és érezheti, hogy Ő most bizony tényleg újászületik.

És a barna még nem minden. Ultimate színkombó még a piros és a vaj együtt. Mint pl a Piroskombi.
Akár signalrottal, akár brillantrottal instant get.



Ne felejtsük el még Zöld fény, vaj belsőt. Bár a vaj az tulajdonképpen a kékkel is nagyot üt, tehát aki ilyen belet választott, már nem nagyon tudott mellényúlni a külső színnel.



Létezett még gyárilag egy olyan belső amit aztán tényleg csak a legelvetemültebbek mertek beikszelni a megrendelő lapon. A piros.
Ez még ma is annyira stricis, hogy bárkinek a fél karját odaadnám érte.


 

Vagy ez a Hennarot plüss. Tessék megfigyelni az ős Ortpéd gerinctámasz pumpáját!
 

A Hennarot, persze ütvefúr fehér és Hellelfenbein bódéban is. Guck mal:

 

És persze ne feledkezzünk meg a saharagelbről sem!

Színeperverzióban azonban egyvalaki verhetetlen. Szivárvány sejk. Az állatja megrendelt 7db 126-ost a szivárvány minden színében. Minden napra egyet. Úgy hogy a külső és belső színek egy autón belül azonosak legyenek, de kívül és belül is legyen benne egy szivárvány dísz csík. Ja és mindegyikben legyen egy, az autó színére fényezett AK47 is.

Volt még pár érdekes ötlete a srácnak. Pl a világ legnagyobb terepjáróját megépítette ami egy Dodge Power Dragon 4:1 arányú másolata. 50 tonna és működik.

Bővebben itt: ITT

A múzeum ahol a Dodge is ki van állítva és az 500SEL-ek is, Abu Dhabiban található.


 

Aki szeretne elmélyedni a kor Mercedes színeiben esetleg a kódok és a pontos nevek érdeklik az itt megteheti: ITT


Bevezetésnek a 80as évek világába egyszer elég ennyi.
Aki eddig eljutott anélkül, hogy nyomott volna egy Alt+F4-et az figyelje a Blogot. A következő postban jön az igazi durvaság. A Tuning!
Nagynevű és kevéssé ismert de annál elborultabb elméjű átalakító cégekkel, vödörfelnivel, kókány spojlerezéssel, sirályszárnnyal beépített VHS rendszerekkel és egyéb nyalánkságokkal.



 

15 komment

Címkék: mercedes évek 80 as youngtimer


A bejegyzés trackback címe:

https://mbybk.blog.hu/api/trackback/id/tr901139459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martong 2009.05.24. 19:37:58

Az a BBS pókhálófelnis fekete a nyegyedik képen... öhöhöhöhööö

Az kéne még, hogy háromrészes LM vagy RH legyen, arany csavarokkal. ;)

Amúgy jó poszt, a replika Ferrarit énsem tudtam.

martong 2009.05.24. 19:39:50

Ja a Kék belsőt nem említetted, pedig a kék műszerfal állat. Kedvenc kombóm a sötétzöld festés világos-mogyoróbarna belsővel.

Mr. Cool · http://mbybk.blog.hu/ 2009.05.24. 20:19:03

Dagi 4 prezindent! ;) Főleg, hogy beletetted a Chris Craft-ot is! Na, megyek is csóróálmodozni, megkeresem az eladó 390-as Stingereket!

Mr. Cool · http://mbybk.blog.hu/ 2009.05.24. 20:20:04

@martong: Ha tudnád, hogy milyen jó helyen említetted az aranycsavaros BBS RS-eket... ;)

msadmin 2009.05.25. 08:10:45

nem vagyok mercis de ez a blog repült a kedvencekbe! várjuk a többit!

Dagiszabi 2009.05.25. 20:39:06

@martong:
Van még jó pár szín variáció amit nem említettem. Mindenkitől bocsi akinek kimaradt a kedvence.
Pl ikonengold, Petrol, Lapisblau, stb...

Dagiszabi 2009.05.25. 20:42:10

Jön a folytatás, nem kell aggódni, csak annyi képem meg infóm van róla, hogy nem is tudom hogy kezdjek hozzá.
Meg lehet hogy előbb át kéne nyálaznom az Alles Über Mercedes Tuning c. könyvemet is, ami talán még Herr Tschiknál van németországban én meg még Egyiptomban rohadok.

Spakel 2009.05.25. 21:51:31

Egy kicsit okoskodnék-helyesbítenék, csak mert maximalizmusra törekszünk. Az átlag olvasónak úgyis tökmindegy, de azért...
Piros belső utoljára a w116/107-hez volt rendelhető. Ami a képen van, az is Hennarot.
Az MB-Textes 123as, amit szintén Hennarotnak írsz, az Sienna.
Vitázni nem ér ;-)

Mr. Cool · http://mbybk.blog.hu/ 2009.05.25. 22:08:30

Csatlakozok én is, a Testarossa csak a 3. évadban jött ;)

Dagiszabi 2009.05.26. 05:53:31

Igazatok van. Mindkettőtöknek.
Csak teszteltem, hogy figyeltek-e? :)

Herr Tschik · http://mbybk.blog.hu/ 2009.05.26. 08:21:58

@Dagiszabi:

Tuning könyv jó helyen, Luftpolsterumschlagban. Most vészelt át egy lakásfestést!

Egyébként király poszt, elő kell szednem a miami vice-t!

Ha még lehetne, a jókedv fokozására:

www.mechatronik.de/de/4/7/102/Mercedes+Benz+560+SEC.htm

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.06.18. 22:41:56

@Dagiszabi:
929 Nautikblau cremebeige velúrral. Még a gondolattól is bepisáltam. Ha látnám, ráfeküdnék és nem is adnám.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.06.18. 22:48:20

Ja, és itt a másik link, ahol színkódok, belsök és korabeli árlisták láthatók.
Besza-behu.
www.meinbenz.de/

10000rpm 2009.07.14. 19:18:31

Zseniális poszt. Éppen a Miami Vice első évadát nézem végig, akárhányszor feltűnik egy Merci, feljövök és megnézem, megszületett e a poszt folytatása... mikorra várható?

zx-9rr 2009.10.26. 21:04:37

Sziasztok segitsetek!!!Keresek egy normál állapotú 126-ost.3000-es diesel vagy bármilyen köbcentis benzin/gázos 85ös évjáratig.Kb.300.000ft körüli összegért tudom egy szebb állapotúért mélyebben kellene a zsebembe nyúlni de szűkös a keret.....:-)
süti beállítások módosítása