HTML

Mi ez?

A Mercedes-Benz Youngtimers Baráti Kör blogja.

Rólunk

Honlapunk - fórum, cikkek, linkek, további információk: www.mercedesyoungtimers.hu

Utolsó kommentek

  • 46Laca: Évente néhányszor ránézek a régi cikkekre nosztalgiából és meglepődve láttam a friss posztod. Úgy ... (2021.04.21. 18:53) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: @46Laca: Szia Laci, ezer éve! Nem volt motoros az eredeti ülés, ezért így oldottam meg a mozgatás ... (2021.04.19. 19:31) A karácsonyi ajándékom
  • 46Laca: Gratulálok, Berti, elképesztően jól néz ki, ezerszer jobb ez a szürke plüss, mint egy fekete bőr. ... (2021.04.18. 11:40) A karácsonyi ajándékom
  • Mr. Cool: Na, ebből sem lett semmi. (2020.12.14. 16:09) Jön... jön.... Grand reopening 2020
  • riclac: Sziasztok. äää ne vacakoljatok az ortoped ülessel. Nekem van egy elado komplett problema mentes au... (2020.06.25. 05:14) Ortopédülést, na neee...
  • Utolsó 20

2010.04.06. 09:00 Zaba

Szakmai ártalom

A tűzoltó, meg a katona jól járt: nekik akár mindennapi tapasztalat lehet egy „hivatali” Mercedes wagen. Aztán még ott van a mentős, a taxis, a mixeres, meg a kamionos. Drága amerikás nagybátyám mondogatja, ha hazajön, hogy milyen jól megy ezeknek az itthoniaknak! még a kukásnak is presztízsautója van. Szegény vadakat terelő juhász maradt csak ki végleg a jóból. Bár a kormányőrökre is rájár manapság a rúd ezzel a rengeteg PDTPTPTPDDDPI Audival. Meg az összes irodában senyvedő balekra, aki csak karaktereket terelget a monitorán. Én közülük még a szerencsésebbek közé tartozom, és nem azért mert néha kimehetek a levegőre féltéglák elől elugrálni, hanem mert minimális köze van a hobbimnak a szakmámhoz. Mégis mire gondolok? Leginkább az építőanyag katalógusokban szoktam vadászni, mióta az egyik legpatinásabb német garázskapu gyártó árlistájának az elején megláttam a ’Busz’ testvérét.

Mondom, van ez a H*rmann nevű bagázs. Minden katalógusuk tele van csillagosokkal. Sőt többnyire a youngtimer korban lévő autókkal akarják eladni magukat. Tudjátok, a nő-kutya-gyerek szentháromság mellé ebben az esetben kell valami, ami kapcsolódik is a termékhez.


De találtam már Mercedes-t a minden építész Bibliájának számító Neufert c. kiadványban is. Az eredeti kötet szerkesztője Ernst Neufert, a Bauhaus egyik első tanítványa volt. Ezt a könyvet először 1936 márciusában adták ki, és azóta folyamatosan fejlesztik. Tele van olyan hihetetlenül fontos adatokkal, mint az emeletes vasúti vagon belső elrendezése, az energiatakarékos izzók formai kialakítása, a borostyán növekedési sebessége, a rotációs kapa befoglaló méretei, egy tehén alapterülete, vagy a pacsinkó terem berendezési sémája. De ne feledük, egy 630 oldalas könyvről beszélünk. Na, hát ezen iszonyatos adathalmaz között elrejtve lehet W107, W116, az újabb kiadásokban W124 és W201-es Mercedes-Benzek stilizált ábráira bukkanni a gépkocsiforgalommal, garázsokkal kapcsolatos részeken.


Egy másik cég is parkoláshoz kötődik: A Kl*uss parkológépeket gyárt és Mercedeseket tesz be dummy car-nak, és itt most nem a töréstesztek autóira gondolok. Igaz ők más gyártók modelljeit is belefotózzák a katalógusaikba, csak hogy kellően korrektek legyenek, de azokat észre sem szoktam venni. Ez a cég tehát olyan emelőket gyárt, amikkel a mélygarázsokban, vagy akár az otthoni parkolóhelyeden (igen, kül- és beltérben is egyaránt) meg tudod –minimum duplázni- az elhelyezhető gépkocsik számát. Nyilván nem olcsó mulatság, de még mindig inkább megéri részben másfélszer akkora belmagasságot építeni, mint még egy pinceszintet.


A patinás ceruzagyár is összehozott velük egy közös terméket: a parkolósablont, amin egy W126-os 500SE az egység. Onnan gondolom, hogy ez vörös körös termék, hogy csak ők gyártottak vonalzókat ebből az indexbúra színű műanyagból a '80-as években.


Legutóbb a villamos vezető-tervező kollégával egyeztettem. (nem összekeverendő a villamosvezető-tervezővel!) Azt hiszem a F*gerhult nevű világítástechnikai cég 2007-es katalógusában bukkantam illusztrációként egy fél W123-as kupéra a háttérben. Ezt csak úgy sztori szinten, mert mégsem kérhetem, hogy szkennelje be nekem, mert a blogba kell.
 
Végül szólnom illik még a látványtervek világáról! Fura -sőt mondhatnám beteg- fantáziájuk van a tervezőprogramok modellezőinek: SIM's-es karakterektől kezdve a T72-es tankon át a párzó kutyákig mindent megmodelleznek, s így egy csomó Mercedest is. Néhány (adott esetben csak leendő) youngtimert szúrok be ide illusztrációként: W126, W124, S124 E55 AMG, C140, W202. De épp a napokban találtam egy C126-ost is.


Így tengetem hát a munkaidőm nagy részét: ha nem akarnám is belebotlanék a hobbimba, nap mint nap. Egy szerencsém van, a kollégáim sem különbek nálam: KTM, Zündapp, Magirus Deutz, John Deere, VW és egyéb motorizált ökörségek modelljei között töltjük a hétköznapokat.

4 komment

Címkék: könyv mercedes vonalzó 3d parkoló garázs


A bejegyzés trackback címe:

https://mbybk.blog.hu/api/trackback/id/tr91896962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skrewdriver 2010.04.06. 15:23:47

én is ott állok a Bimmer FÖLÖTT!

WSzabi 2010.04.06. 15:24:39

@malenykij polgar:ez miféle géptető? Mintha már láttam volna.. Lorinser?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.04.06. 16:50:14

@WSzabi: Hát olyan kompjúterrel rajzolt. Egyébként meg 26-os kupé.
süti beállítások módosítása